Harita-Tapu Kadastro Alanı

    Okulumuzda Harita-Tapu Kadastro Alanı  2016 yılında açılmış olup ; Okulumuzda  alana ait Bilgisayar Sınıfı bulunmaktadır.

20.03.2018 873

ALANIN AMACI:

İnsanla toprak ve mülkiyet ilişkisi eski çağlardan beri önem arz etmiştir. Harita, tapu, kadastro sektörü de bu önem ve ihtiyaçtan doğmuştur. Anayasanın teminat altına aldığı mülkiyet hakkının tespiti ve kullanılmasına ilişkin işlemler, devletin sorumluluğunda harita, tapu, kadastro sektörü tarafından yapılmaktadır. 
Harita, yeryüzünün ve onun yakın çevresinin belirli özelliklerini modellendiren bir bilgi sistemidir. 
Kadastro, taşınmaz malların hukukî ve fennî anlamda tespiti işlemidir. 
Tapu sicili, taşınmaz mal ve üzerindeki hakların durumunu göstermek üzere devletin sorumluluğu altında tescil ve açıklık ilkelerine göre tutulmaktadır. 
Harita Tapu Kadastro alanında yapılan uygulamaların birbiri ile ilişkileri bir bütün oluşturmaktadır. Kırsal ve kentsel gelişmeler, gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyet ihtiyaçları, değişik sektörlerin bu sektöre duydukları ihtiyaç, sektördeki ara eleman ihtiyacını artırmıştır. Harita Tapu Kadastro alanının amacı öğrencileri sektördeki bu ara eleman ihtiyacını giderecek, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak yetiştirmektir.

BU ALANDAKİ MESLEKLER:

Harita Kadastro Teknikerliği, Tapu Kadastro Teknikerliği

1-HARİTA TEKNİKERİ
Tanımı
Kadastral harita, baraj, yol, sulama, elektrik hattı, kentsel ve kırsal alan düzenlemeleri gibi projelerin alt yapısını oluşturan hali hazır ve imarlı haritaların yapımında jeodezi ve fotogrametri (harita) mühendisleri ile harita kadastro teknisyeni arasında görev yapan kişidir.
Görevleri
  • Haritası yapılacak araziyi çeşitli açılardan inceler,
  •  Arazinin çeşitli aletlerle harita ve krokilerini çizer,
  •  Büroda arazi ölçmelerinden hesaplamalar yapar,
  • Haritalar üzerinde düzeltmeleri ve renklendirmeleri yapar,
  •  Arazi ölçümlerinde kullanılacak aletlerin bakım ve ayarını yapar,
  •  Mahkemelerde jeodezi ve fotogrametri (harita) mühendislerinin bulunmadığı durumlarda bilirkişi olarak görev yapar.
2-TAPU TEKNİKERLİĞİ
Tanımı
Ev, tarla, bahçe, fabrika gibi taşınmaz malların yerlerini gösteren haritaların çıkarılması ve bunların tapuya kaydedilmesi konusunda harita ve kadastro mühendisi ile harita teknisyeni arasında görev yapan elemandır. 
Görevleri
  • Yerleşim bölgelerinde, tarım ve orman alanlarında bireylere veya kurumlara ait taşınmaz malın alanını ölçer, sınırlarını belirler, haritasını yapar ve sahipleri adına tapu kayıtlarına işler,
  • Yol, baraj gibi kamuya ait yapılar için gereken alanın ölçümünü yapar, bu alan içinde kamulaştırılması gereken yapıları belirler,
  • Topoğrafik ölçme aletleri ile araziyi ölçer, notlar alır,  arazinin eğimini belirler, aldığı ölçümlerle harita çizim tekniğine uygun olarak arazinin haritasını çizer,
  • Almış olduğu ölçümleri belirli oranlarda küçülterek ölçeklerini saptar, uygulama projesine işler,
  • Mahkemelerde bilirkişi olarak görev alır.

3-KADASTRO TEKNİKERLİĞİ

Tanımı
Ev, tarla, bahçe, fabrika gibi taşınmaz malların yerlerini gösteren haritaların çıkarılması konusunda harita ve kadastro mühendisi ile harita teknisyeni arasında görev yapan elemandır. 
Görevleri

  • Yerleşim bölgelerinde, tarım ve orman alanlarında bireylere veya kurumlara ait taşınmaz malın alanını ölçer, sınırlarını belirler,
  • Yol, baraj gibi kamuya ait yapılar için gereken alanın ölçümünü yapar, bu alan içinde kamulaştırılması gereken yapıları belirler,
  • Topoğrafik ölçme aletleri ile araziyi ölçer, notlar alır,  arazinin eğimini belirler, aldığı ölçümlerle harita çizim tekniğine uygun olarak arazinin haritasını çizer,
  • Almış olduğu ölçümleri belirli oranlarda küçülterek ölçeklerini saptar, uygulama projesine işler,
  • Mahkemelerde bilirkişi olarak görev alır.

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Harita Kadastro ve Tapu Kadastro Teknikeri olmak isteyenlerin; genel yeteneğe sahip, şekil ve uzay ilişkilerini görebilen, sayılarla ölçümler ve işlemler yapabilen, düzgün şekil çizebilen, açık havada çalışmaktan hoşlanan, başkaları ile işbirliği yapabilen, dikkatli kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI 

Harita Kadastro ve Tapu Kadastro Teknikerleri görevlerini hem büroda hem de açık havada ayakta, yürüyerek, tırmanarak, eğilerek ve her türlü iklim koşulunda yürütürler. İşyerinin durumuna göre topograflar, harita, jeoloji, jeofizik, jeodezi ve fotogrametri (harita), inşaat, çevre ve petrol mühendisleriyle iş birliği halinde çalışırlar. Çalışmaları birinci derecede verilerle ilgilidir. Görevleri sık sık seyahat etmeyi gerektirir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE  İŞ BULMA OLANAKLARI 
Harita Kadastro ve Tapu Kadastro Teknikerleri; Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İller Bankası, TEDAŞ, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Üniversiteler, Türkiye Kömür İşletmeleri, Maden Teknik Arama Enstitüsü Genel Müdürlüğü,  Belediyeler ve bunlara bağlı kurum/kuruluşlar  ile özel sektöre ait harita, maden  ve inşaat şirketlerinde çalışırlar.

 

Tanıtım Videoları İçin TIKLAYINIZ...